Ordkonstnären Karl Foerster
Han var inte bara en plantskoleman, Karl Foerster, utan också en ordkonstnär. En ordekvilibrist, en verbal virtuos. Det kan också vara en förklaring till att ingen av hans böcker finns översatta till svenska, för hans språk slingrar sig som en klematisranka... Det är säkert därför jag känner ett sådant släktskap med honom - jag älskar ju också att nyskapa ord.
Några av Karl Foersters böcker som står i vår bokhylla |
Det finns faktiskt hela samlingar av Karl Foerster-citat. Här kommer ett av dem:
"Ju vackrare en trädgård är, desto fler vackra platser för rosor ger sig självt."Och det här kan väl de flesta av oss stämma in i:
"Ännu har ingen som fallit offer för trädgårdspassionen blivit helad."Böckerna som han skrev är många, och de kommer ständigt ut i nya upplagor. Ofta omarbetade av experter som är lika växtkunniga som han var. De uppdaterar växtnamnen till de nu gällande, de föreslår andra sorter om de är bättre än dem som han föreslog. Det är verkligen en skatt att gräva i sådana böcker! En sådan är "Der Steingarten der sieben Jahreszeiten" (Stenpartiet med sju årstider). Här finns massor av växtförslag att hämta.
Karl Foerster ägnade en hel bok åt riddarsporrar och andra blå blommor "Blauer Schatz der Gärten" (Trädgårdarnas blåa skatter). En annan, "Einzug der Gräser und Farne in die Gärten", om gräsen och ormbunkarnas intåg i trädgårdarna.
Hans dotter Marianne övertog och skötte trädgården efter hans död, och hon skrev också en bok "Der Garten meines Vaters Karl Foerster". När vi besökte trädgården 2008 träffade vi henne där. Då gick hon runt och arbetade i trädgården.
Om du är bra på tyska, så är de växtbaserade böckerna någorlunda lättillgängliga och begripliga. För att läsa hans mera filosofiska böcker får man allt själv vara en viruos för att hänga med...
Vi tar väl ett citat till, som avslutning:
"Även en liten trädgård är en oändlig uppgift."
Kommentarer
Skicka en kommentar