Artikel: Fångad av en stormhatt, del 2

Här fortsätter artikeln om mitt Aconitek, min stormhattssamling. 

Aconitum kusnezoffii, styvstormhatt
foto&copyright Mariana Mattsson

En stadig & en lutande

Aconitum kusnezoffii, styvstormhatt, är en stadig sak med ursprung från Kamtjatka. Den rödtonade stjälken är liksom ledad - riktigt snyggt. Ingen bjässe, omkring 120-140 cm. Hjälmarna är tämligen tätt samlade som en klase.


Aconitum arcuatum, bågstormhatt
Foto&copyright Reginald Scholz

I motsats till denna så växer Aconitum arcuatum lite utbrett, precis som det svenska namnet bågstormhatt också beskriver. Den passar därför bland robusta buskar som den kan luta sig mot och väva in sig i. Ändå är den inte vek. Stjälkarna är vackert rödtonade, hjälmarna blålila. Hör till de lite lägre, ca 80 cm.
 

Aconitum Lappland Jätte
foto&copyright Mariana Mattsson


En gigant, en dvärg och en klängig typ

En dag fanns den bara där. Den växte. Och växte. Och växte. När vanlig trädgårdsstormhatt stannade vid 240 centimeter så verkade denna bjässe inte ens vilja göra halt vid 260 centimeter. Eftersom den själv parkerat sig framme vid stockkanten av rabatten gjorde den ett överväldigande intryck. Var den kom ifrån vet vi inte. Kanske är det en spontan frösådd. Men vi kallar den för "Lapplands Jätte".



Från bladskaften vid den kraftiga stammen kommer ofta tunna slingrande grenar som vrider sig runt andra stjälkar, vilket gör att den är rätt stadig trots enorma höjden. Det är som tidigare sagts lite svårt att få stödpinnar som räcker till för sådana här giganter.



Aconitum tauricum, rumänsk stormhatt
foto&copyright Mariana Mattsson

Dess granne är däremot en liten dvärg. Aconitum tauricum, den rumänska stormhatten, är en ganska skruvad typ. Blomstänglarna liksom roteras upp och knopparna ser faktiskt alldeles tillplattade ut, som småslantar. Väl upprullad är blomstängeln kompakt och hjälmarna läckert åskblålila. Bladverket är friskt mörkgrönt. Till formatet är den lågväxande, 60-80 cm, vilket gör att den står stadigt i rabatten. En pärla!


Aconitum sp ex Taiwan
foto&copyright Reginald Scholz

I vår samling har vi ytterligare en slingrande stormhattsvariant. Aconitum sp ex Taiwan är en superklättrare med gråblå hjälmar, den blir lätt 3 meter i god jord. Fröställningarna spretar ut som en stjärna, mycket dekorativt. Den drabbas dock lättare av mjöldagg än andra arter och sorter, så fuktig jord är ett måste.



Aconitum fischerii, septemberstormhatt
foto&copyright Mariana Mattsson

Slutscensentréer

Längre än som på bilden ovan brukar inte septemberstormhatten, Aconitum fischerii, hinna hos oss. Så sent blommande stormhattar är egentligen inget att satsa på i lappmarken. Men det året den faktiskt hann slå ut var det förstås fest. Och lång längtan är också en värdefull upplevelse.


Aconitum carmichaelii 'Arendsii', oktoberstormhatt
foto&copyright Reginald Scholz

Ännu senare är förstås oktoberstormhatten, Aconitum carmichaelii 'Arendsii'. Den återfinns inte alls i vår egen trädgård, för som namnet skvallrar så blommar den mycket sent på säsongen. Här i lappmarken hinner den inte blomma. Men Sydsverige och i Tyskland ser man den ofta använd i offentliga planteringar.



Bilden är tagen i Heiner Luz woodland i Trädgårdsföreningen i Göteborg, som skapades till utställningen Göteborgs Lustgårdar 2008, som vi besökte och skrev om i boken "En trädgårdsvallfärd - som pilgrim till gröna paradis", som för övrigt finns som e-bok att ladda ner från www.tradgard.org/ebok, helt gratis.


Aconitum napellus 'Carneum'
foto&copyright Reginald Scholz

Lyxig känsla med rosé och bordeaux
Milt rosa är Aconitum napellus 'Carneum', en gammal sort av trädgårdsstormhatt. Den kräver lite omsorg vid val av rabattgrannar så de inte färgmässigt brutalt slår ihjäl den. En mörk bakgrund lyfter fram denna vackra skönhet och får den att skimra.



Aconitum 'Red Wine', slingerstormhatt
foto&copyright Reginald Scholz

Men den allra tjusigaste har jag förstås sparat till sist. Stormhattarnas lyxiga Rolls-Royce. Aconitum 'Red Wine'. Den extravaganta slingerstormhatten rusar raskt uppför snörena i baldakinen för att framåt höstkanten låta kaskader av blanklackade vinröda hjälmar välla nerför som ett sprudlande vattenfall.



Ursnygg! Tokvacker! Bellissima! Superlativen tar liksom aldrig slut. Till och med i knoppstadiet, då de mest liknar griniga gamla gubbar, är den läcker. Glömde jag säga att det är en av få bushärdiga klättrare för tufft klimat? Frostig snötopping fulländar upplevelsen och skapar en Grande Finale på trädgårdssäsongen.



Jag har den förstås med i min Mästarrabatt Norrsken & Midnattssol (*). Dessvärre är den fortfarande skamligt svår att få tag på i handeln. Det habegär den skapar gör det ändå värt den långa väntan i kön av trånande supportrar.



Om nu inte denna stormhattskavalkad tagit er med storm, då vet jag då rakt inte vad som ska till för att få er att drabbas av stormhattsfrossa, villkorslöst kapitulera och erkänna er besegrade för evigt...


Aconitum 'White Wine'
foto&copyright Reginald Scholz


(*) Mer info om Mästarrabatten 2015 finns här:
https://vaxtforum.se/mastarrabatten-2015/

Artikeln har tidigare varit publicerad i tidningen Hemträdgården nr 4 2016, samt en tyskspråkig version i Gartenpraxis nr 8 2019


OBS: Det är naturligtvis INTE tillåtet att "låna", dvs stjäla, våra bilder - önskar du publicera någon av våra vackra stormhattsbilder, t.ex. i en trädgårdstidning, är du välkommen att kontakta oss.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren

Krönika - Sankta Tomata