Kap 7 - Gräsrötter fixar en matloge (ur boken Att kunna känna doft av frostrosor)
Folke stod i lagret uppe på Bränna och plockade ihop de grönsakslådor som var beställda. De nätta trälådorna hade Folke snickrat ihop själv. Numera var det många som deltog i deras byakooperativ och odlade och skördade tillsammans. Men de som inte iddes eller orkade, eller valde att sälja sin tid på ett jobb i utbyte mot pengar, kunde prenumerera eller beställa enstaka grönsakslådor från odlingen.
Han ställde inte bara krav på dem som
ville delta i odlingen utan också på prenumeranterna. Det hade en
nybliven mottagare fått uppleva när Folke råkat höra att denna
kastat bort grönkålen eftersom hon inte visste vad hon skulle göra
med den. Folke hade i mycket tydliga ordalag deklarerat att han och
de andra odlarna minsann inte lade ner sin själ, tid och kunskap på
att vårda sig om grönkålen från frö och grodd, på att vattna
och skydda småplantorna mot ohyra, och slutligen förvara dem så
att det skulle gå att skörda dem som färska under hela vintern,
bara för att någon idiot som var för dum eller lat att odla själv
sedan skulle slänga den rakt ner i soporna.
- Här i byn värdesätter vi maten vi
kan producera själva, för sådan kvalitet kan vi aldrig få
levererad hit!
När Folke hade skällt färdigt hade
han bjudit in kvinnan till en grönkålsmiddag där hon fick lära
sig hur grönkålen kunde tillagas på olika sätt. Han hade kryddat
det med att också erbjuda henne att delta i odlargänget. Till hans
förvåning hade hon tackat ja och var nu en glad odlare med ett
särskilt ansvar för grönkålslandet. Med glimten i ögat brukade
hon berätta för besökare om grönkålsutskällningen.
Folke stuvade ner purjolökar i
lådorna. Sedan snyggade han till några morötter innan han lade ett
knippe i varje låda.
Innehållet i lådorna bestämdes av
tillgången och varierade efter säsong. Så här på vårvintern var
det mest rovor, lök, grönkål, rödbetor, morötter och vitlök.
Sådant som gick att lagra länge utan att behöva tillagas först.
Ja, och potatis förstås, till de gamlingar som inte längre orkade
odla dem själva, och inte kunde förvara större mängder åt
gången.
Men nu började det åter finnas en del
färskskördat. De små trågen med bebisblad var jättepopulära,
särskilt trågen med en salig blandning av blad i olika färger och
smaker. Det kunde vara röd och grön eklövssallat, rödbeta,
mangold, ruccola och vintersallat i ett sådant tråg. Men också
trågen med solrosskott eller krasse var omtyckta, liksom ärtskotten.
Dessa kunde man klippa av och sedan låta tråget stå i
köksfönstret, så växte det snabbt upp en omgång till att
skörda. Samma sak med gräslökskrukorna, de kunde leverera under
lång tid.
Om en månad kanske han skulle kunna
gräva upp de första palsternackorna. Och om han hade riktig tur så
skulle det nu till påsk gå att skörda de första rädisorna han
sått i växthuset.
Nu skulle han svänga förbi hotellet
och värdshuset med bladtråg och grönsakslådor inför påskveckans
anstormning av gäster. Dessutom hade han lovat systrarna grönkål.
![]() |
Palmkål 'Nero di Toscana' |
Folke bar ut lådorna och ställde in
dem i bilen. Än så länge delade han, Sara-Kajsa, Mina och Andreas
familj på Hjularbo IV, men på sikt strävade de mot en byapool
av elfordon. Han hade sällan behov av bil, egentligen bara som nu
när han skulle frakta mycket eller sådant som var känsligt för
köld. Sallat kunde han inte ta på sparken direkt. Idag skulle
dessutom Sara-Kajsa överta Hjularbo när han var klar med sitt och
hon behövde ta sig ner till Sorsele.
Han körde ner till byn, parkerade
utanför Matlogen och bar in lådorna. Trots att han avskydde själva
handlandet som sådant, så gillade han verkligen deras lanthandel.
Han kunde rent av njuta av atmosfären där.
När den gamla affären brann upp några
år tidigare hade handlarfrun varit helt förstörd. Hon skulle
aldrig ha råd att bygga upp affären igen. Försäkringen skulle
långt ifrån täcka kostnaden för ett nybygge. Och att investera
med lånade pengar var en omöjlig ekvation i glesbygd. Om man nu
överhuvudtaget alls kunde få låna till något sådant.
Nuförtiden gavs bara mikrokrediter till ockerränta för
impulsshoppare, eller gigantiska krediter för galna
storhetsvansinnesprojekt i storstäder.
Att driva en matbutik i en fjällby var
en stor utmaning redan utan denna brandkatastrof. Problemet var
faktiskt inte de trogna kunderna, utan de opålitliga leveranserna.
De kunde utebli utan någon som helst förklaring. När Norrmejerier
fick en icke alls oväntad brist på smör, så kunde affären i
Akkatjärn beställa smör bäst de ville, de fick ändå ingenting.
Allt smör i Norrland hamnade hos stormarknaderna i städerna
vid kusten.
Det gick så långt att vissa
leverantörer hotade att dra in leveranserna helt och hållet
eftersom de beställde för lite eller ansågs ha för låg
omsättning. Jättar som ICA och Konsum dikterade marknaden som
anpassade sig efter dem och deras proportioner. Liksom regelverk och
lagar. Kostnader för hälsovårdsinspektionerna från kommunen
belastade förstås en liten byalanthandel tyngre än ICA Maxi.
De hade ändå hankat sig fram med
affären. Men branden var ett slag som de knappast skulle kunna hämta
sig ifrån.
![]() |
Spetskål 'Kalibos' |
De hade haft rådslag i byn. Något
drastiskt måste göras. Visserligen var de flesta bybor duktiga
självhushållare när det gällde fisk, viltkött, grönsaker, bär
och svamp. Och vanan att bunkra, planera och hushålla var lika
naturlig som förr. Under kriget. Innan vägen kom. Före
impulsshoppingens dagar. När man långt i förväg fick lov att
planera de inköp man skulle göra när man en gång om året for
till marknaden i stan. För det fanns ju, både då och nu, ändå en
hel del varor som man behövde köpa. Men tanken på att behöva åka
nio mil enkel väg bara för att handla lite basvaror kändes
inte särskilt lockande. Dessutom behövdes affären som mötesplats
och utbyte av information. Skvallercentral alltså.
Det var förstås den energiska Trudi
som hade kommit med förslaget att bygga om den stora rundlogen vid
hotellet och dess parkeringsplats, och göra den till en genuin och
trivsam lanthandel som det var en upplevelse att handla i. Byns
hållbarhetstänk skulle visa sig även här.
- I Akkatjärn gör vi ju inte som
andra. Det här ska vi fixa, som verkliga gräsrötter! befallde
Trudi.
Sagt och gjort. Alla hade ställt upp
på olika sätt. Byggt, snickrat och målat, bidragit med pengar
genom den insamling som startats, eller med virke. På syslöjden
hade skolbarnen sytt tygkassar och arbetsförkläden till
expediterna i lapptäcksteknik av gamla tyger. Och på
träslöjdslektionerna hade de omskolat gamla 70-talsbarnvagnar
till helcharmiga kundvagnar.
När porten slogs upp bara en månad
senare, öppnades en helt ny värld bakom de rustika timmerväggarna
och under det solpaneltäckta taket. Den nya affären gav mera ett
intryck av gårdsbutik eller saluhall. I mitten av rundlogen fanns nu
ett litet torg med stolar och bord, omgärdat av ett staket som fick
det att likna en rengärda. Här fanns också en köksö för
matlagning och provsmakningar. Det satt nästan alltid några där i
caféet, och fikade och pratade. Så även nu. Han hejade på
gubbarna.
En stor del av varorna såldes
förpackningsfria. Man tog helt enkelt med sig egna burkar eller
flaskor och fyllde på med ris, mjöl, salt, socker, kaffebönor,
tvättmedel och olivolja. Det fanns en mjölkautomat, och bonden
i Kraddsele fick nu bättre betalt för sin mjölk än när han sålde
till Norrmejerier.
Folke ställde in grönsakslådorna i
den avsedda hyllan. Här kunde prenumeranterna hämta dem under
dagen. Han kollade att namnmärkningen var vänd utåt och lätt att
se.
- Hej Folke! Vad har du med dig för
godsaker idag då? undrade handlarfrun.
Hon hade återvunnit sitt glada lynne
och tyckte sig ha hamnat i en affär i himmelriket.
- Jag tog med några backar med
bladtråg, svarade Folke och visade. Och en hel del lök, både gul
och röd, och purjo. Och krukor med gräslök och dill. För det går
väl åt en massa sånt nu till påskmaten.
- Absolut!
Hon lyste av glädje över de fina
lökarna. Smekte med handen över de prassliga skalen.
- Om inte annat får väl folk lägga
lök på laxen, sade Folke och skrattade. Nu ska jag dra vidare med
mina lådor till hotellet!
- Du, din säck med råg som du hade
beställt, den har kommit nu.
- Men perfekt. Då tar jag den med nu,
när jag har en bil att frakta den i.
Han kastade upp säcken på axeln och
bar ut den till bilen, rak som en fura. Ingen match för en
femtiotvååring som gjorde sin gymnastik varje dag.
Kapitlet är hämtat ur boken Att kunna känna doft av frostrosor. Du kan beställa den här:
Kommentarer
Skicka en kommentar