Krönika - Inte utan mina ärter

Aldrig hade jag väl trott att jag skulle sakna ärter. För hur kul är ärter? Små illgröna tallriksterrorister som man jagar utan framgång, och när man äntligen har lyckats få upp några på gaffeln så trillar minst hälften genast av igen på vägen till munnen. Skadeglatt fnissande.

 
Ett ärtigt gäng frön

Och smaken. När man biter sönder det knapriga skalet så väller en mjölig substans ut. Torr och i värsta fall aningen besk. Nä, fy sjutton för ärter! Okej då, sockerärtsskidor direkt från plantan går an. Krispiga och fräscha kan även jag lockas till köksträdgården för att nalla lite.



Men i vintras hände det alltså, det som kommer att gå till historien som "Ärtundret i Norrbyberg". Morotsskörden hade inte varit så bra. Rovor hade vi helt glömt att så, så det fanns heller inget att skörda. Så när jag letade i frysen efter annat ätbart upptäckte jag plötsligt att vi inte heller hade frusit in några ärter. Två ynka påsar var allt jag hittade, och det blev ju inte många måltider av det. Vi hade varit borta två veckor under sommaren och utbyggnaden av växthuset hade gjort att en hel del annat blev ogjort. Som att skörda ärter tydligen.



Till saken hör att just ärter trivs så förfärligt bra i lappländskt klimat. De svalare dygnstemperaturerna i norr gör att plantorna håller ut hela säsongen, medan de i varmare klimat ofta ger upp tidigare. De är alltså väldigt lättodlade och förnöjsamma, bara de får något att klättra på.



Inte nog med det. De gödslar också jorden de växer i genom att de binder kväve i knölar på rötterna, och därmed kan de användas för att berika jorden året innan någon annan, mer näringskrävande gröda odlas. På tyska heter det med ett finare ord att de är leguminösa. Smaka på ordet, det rullar fint i munnen. Som en ärta typ. Låt det bara inte få dig att minnas 70-talets läskiga legymsallad, utan tänk på att ärter även är en bra proteinkälla.



Ärter kan man dessutom lätt ta egna frön av. De korsar sig sällan och därför kan man själv hålla liv i en sort man tycker om. Fröna kan lagras länge utan att förlora i grobarhet, vilket är en förklaring till att mycket av det återfunna odlade kulturarvet varit just ärter. Och variationen bland sorter är enorm.




Min husman gillar att odla ärter. Många sorters ärter. Han har rent av snickrat en fin låda av björkträ med fack och glaslock för att kunna se ärtsamlingen. Ett år odlade vi 36 olika sorter. Våra praktikanter byggde klätterställningar i form av tripoder till dem alla. Här i Lappland är det klokt att förodla och sätta ut plantor istället för att direktså. I början såg alla sorterna likadana ut, men med tiden visade sig olika egenskaper och vissa blev mer omtyckta än andra.


Ärtiga 'Märta'


'Arvidsjaur' och 'Svartbjörsbyn' är norrländska sorter som är vana att växa i midnattssol. 'Märta' med gula ärtskidor är en av mina mumsfavoriter. 'Torup' är trind och rund, inte platt. 'Carouby de Mausanne' och 'Lokförare Bergfälts Jätteärt' samt 'Schweizer Riesen' (syn. 'Gigante Svizzero') har gigantiska skidor som trots storleken är spröda och krispiga. Fina rödlila blommor har de också. Jag skär sneda långsmala strimlor av dessa och fräser snabbt i olja med lök, vitlök, ingefära, purjolök och stjälkselleri. I med en skvätt soja, lite vatten och kryddor efter behag. Busenkelt och fräscht.



Det funkar också bra att toksnabbt förvälla dem i lättsaltat vatten och ännu snabbare kyla ner och frysa in. Likadant görs med spritärtorna, där man alltså bara tar tillvara på ärtan och låter skalen gå till komposten. 'Fenomen' och 'Pjätteryd' är två av våra sorter som ska spritas.



Men det där med att skörda ärterna hade alltså blivit eftersatt under onådens år 2016. Jag, som avskytt skolmatsärter från Findus, insåg att en frys utan ärter saknar leguminitet, förlåt legitimitet.



Till påsk, när jag grävde runt i frysen och lyfte på en påse med stjälkselleri, upptäckte jag tre påsar med ärter som beskedligt hade gömt sig på botten av kartongen. Ärter! Den dagen uppstod jag till min nya identitet som ärtig böna. Jag kan lova att den här sommaren blev det bättring på ärtfronten.


Ärtlycka!


Krönikan har tidigare varit publicerad i tidningen Hemträdgården nr 6 2017


Prenumerera på tidningen via denna länk: 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren

Artikel: Fångad av en stormhatt, del 1