Artikel: Göte Haglunds rosodling i fjällen

Göte Haglund är som initiativtagare till Göteborgs rosarium ett välbekant namn för många svenska rosnördar. Närmast okänt är däremot att hans roskarriär tog en rätt oväntad början - nämligen i den lappländska fjällbyn Ammarnäs!



Göte kom till Ammarnäs 1934 för att verka som präst i lappmarken, och vid den nybyggda präst­gården började Göte odla. Han skriver själv om detta i sin bok Rosen, blommornas drottning:
"I Ammarnäs i Sorseles fjällvärld gjorde jag mitt första försök med rosor. På en sydsluttning planterade jag flera stycken. De blommade så fint men nästa vår fanns det bara en kvar, en Rosa pendulina från Alperna."

Dottern Laila Haglund har ett roligt och typiskt barndomsminne från sin fars rosodlingsförsök. Så här berättar hon för mig i ett mejl:
"Jag var bara en liten tös i Ammarnäs och minns inte mycket om trädgården, men minns att varma kläder och filtar användes för att skydda rosor från frost. Mamma suckade och muttrade litet förtvivlat."

En nyplanterad avläggare av Göte Haglunds bergsros

Man kunde nu tro att det var Göte som tog trädgårdskulturen till Ammarnäs, men förhållandet var snarast det omvända – det var han som fick inspiration och kunskap. Här i byn som vacklar på zonkartans yttersta gräns för växtzon 8, fanns nämligen inte bara den numera så kända Potatis­backen där man odlat potatis sedan mitten av 1800-talet, utan också några personer med ett brinnande trädgårdsintresse och makalösa trädgårdsodlingar.

Främst var det Blomster-Lotta, Charlotta Berglund, som på 1920-talet började att tillsammans med sonen Alfred anlägga en blomstrande lustgård i den karga fjällmiljön. Det var den språk­begåvade Alfred som med sin omfattande brevkorrespondens med hela världen fick plantor och frön att anlända till fjällbyn vid vägs ände. Och det var den PR-sinnade och utåtriktade Lotta som fick besök­are att vallfärda hit för att beskåda miraklet på fjället. Att trädgården var berömd visar alla bevarade foton om. Ludvig Grundström var en annan trädgårdsodlande bybo som med sina rabatter stimulerade Alfred till terrassbyggen. Hos både Lotta och Ludvigs granngård har den speciella Ammarnäsrosen hittats, läs mer om den i separat artikel. Göte Haglund berättar om dem alla i boken ”Folk i fjällby”.
 
Familjen Haglund lämnade Ammarnäs 1940. Att det var med tungt sinne Göte lämnade sin upp­byggda trädgård förstår man av den dikt ”Min örtagård” som finns med i diktsamlingen Snöglöd - poesi från Sorsele. Men hans rosodlande fick så småningom bättre förutsättningar söderut, och resulterade till slut i den fina rossamlingen på Göteborgs rosarium. 



Min örtagård
Jag röjde där stenen låg trotsig och hård
och blott gav efter för envisa viljor.
Jag såg i drömmen en örtagård
med röda rosor och vita liljor.
Men ödet ryckte mig bort därifrån.
Att vårda den fanns varken vän eller fränder.
Det var som jag gav min egen son
i oförstående främlings händer.
Där rosor och liljor i drömmen stått,
där växer nu rovor, kål och potatis.
Ja visst är det mycket klokt och gott
att få sin potatis alldeles gratis.

I somras fick jag äntligen tillfälle att besöka det som varit Göte Haglunds trädgård i Ammarnäs. Gården har en ny ägare sedan några år tillbaka, som har lagt ner ett jättejobb på att restaurera de överväxta terrasserna. Lyft på varje skiffersten, sprutat den ren med högtryckstvätten och lagt tillbaka. Det är fyra terrasser, där mittgången längst ner avslutas med en hästskoformad mur i vars mitt trampstenar är utlagda i en korsform. Här finns nu en fin sittplats med stocksoffor och eldstad i rundeln.


Av de ursprungliga växterna finns, förutom ett hav av vitsippor som tillsammans med vårärt blommar i juni, även en rosenrot, en tibast, några ynkliga plantor av aklejruta - och en bergsros. Alltså densamma som Göte skriver om i sin bok! Ett större buskage finns framför huset, och därifrån har rotskott hämtats och planterats på en av terrasserna. Som rosinventerare känns det otroligt roligt både att upptäcka Göte Haglunds rosenhistoria i Ammarnäs, och att rosen fortfarande finns kvar på platsen. 

Nyligen påbörjades ett projekt som bekostas av Länsstyrelsen i Västerbotten för att restaurera Blomster-Lottas trädgård. Snart kommer åter trädgårdsturister att göra resan till Ammarnäs för att förundras över blomsterprakten vid fjälllets fot, över de människor som skapat detta och de växter som fixat dessa extrema förhållanden utan problem. Göte Haglunds bergsros är en av dessa tuffingar att imponeras av.


Lästips:
Göte Haglund: Rosen, blommornas drottning, Göteborg 1987, ISBN 91-970965-0-4
Göte Haglund: Folk i fjällby, Askild & Kärnekull, Borås 1976, ISBN 9170085234
Göte Haglund: Snöglöd - poesi från Sorsele (s.176) ISBN 978-91-633-654-3

Fotnot: huset är åter sålt och har en ny ägare sedan vårt besök 2011

Artikeln har tidigare varit publicerad i Rosenbladet nr 2 2012, här reviderad och kompletterad.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Sankta Tomata

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren