10. Nydala (ur koroveboken)

Jag är nog inte ensam om att på väg till flygplatsen ha kastat nyfikna blickar in genom det smäckra staketet kring gården Nydala. Med husets vackra fönster, tinnar och torn, och ett lusthus som är precis som hämtat ur boken om Hattstugan, utövar gården en oemotståndlig lockelse till en upptäcktsfärd med tindrande barnaögon. Att äntligen få besöka den, att kliva in genom grinden och känna magin var en upplevelse. 


Att kalla detta vackra hus för kråkslott är ju en förolämpning...
foto&copyright Reginald Scholz

Själva huset, som av Lyckselebor kallas för Kråkslottet, ritades av byggmästare C.G.W. Andersson. Förutom dess märkliga stil har huset stående timring, vilket inte är så vanligt. Det byggdes 1911 för handlare, urmakare och riksdagsman Alfred Jonsson, som var född 1866 i Bjurholm. Alfred tillhörde liberala samlings­partiet, och intresserade sig bl.a. för byggandet av Inlandsbanan. Hans liv slutade tragiskt, han dog 1937 i en olyckshändelse då han slogs ihjäl av flöjeln vid brunnen när han skulle hämta vatten. 

Hattstugan
foto&copyright Reginald Scholz

Gården användes sedan mest som sommarbostad, bl.a. av dottern Valborg som var småskollärarinna och sägs ha tagit initiativet till björkallén längs vägen mot Hedlunda. En tid användes en stuga på tomten som skola. År 2000 sålde barnbarnen huset till de nuvarande ägarna Sally Fransson och Christer Johansson. Eftersom huset då saknade såväl vatten som avlopp och all renovering skett med största aktning för att bevara det så intakt som möjligt, kunde inflyttning ske först några år senare. Fortfarande finns en del kvar att åtgärda, och åtskilliga är de auktioner de besökt för att hitta rätta sortens stilmöbler till husets inredning. 

En av statyerna med frodiga ormbunkar som kuliss
foto&copyright Reginald Scholz

Trädgården idag

Trädgården ger ett närmast förnämt och överdådigt intryck. Till stor del beror detta på alla de stora fält och enhetliga sjok av gröna växter med frodiga blad, som bergenia och strutbräken, som löser av gräsmattan. Men också alla vita rokokostatyer som finns utställda över hela tomten bidrar till känslan av parkanläggning. Och det är klart, en riksdagsman måste förstås ha en ståndsmässig trädgård! Vem som har anlagt trädgården är oklart. 

Bergenian kravlar över stenblocket
foto&copyright Reginald Scholz

Men trädgården utstrålar inte bara formalitet utan också en vild skogs­känsla. Nydala är omgiven av tallskog, och trädgården smyger sig in i skogen, liksom lite omärkligt när ingen ser det. Grupperna av strutbräken, gullstav och bergenia ger ett lummigt intryck. Bergenian kravlar sig över ett stort mossbevuxet stenblock, och på ett annat ställe försöker vitbrokig kirskål ta herraväldet över en annan sten. 

Vitbrokig kirskål, Aegopodium podagraria 'Variegatum'
foto&copyright Reginald Scholz

Här och där dyker aklejor och toppklocka upp, och lupinerna frodas. Om våren växer det vitsippor och blåsippor här, men också krokusar, gullvivor och liljekonvaljer. Buskar som olvon, tibast och hagtorn växer vid skogsbrynet, ute i gräsmattan står flera vinbärs- och krusbärsbuskar. Några gamla pioner finns det också, kompletterade med en del nya. 

Praktlysing, Lysimachia punctata
foto&copyright Reginald Scholz

Sally och Christer har bidragit med nya inslag i trädgården som harmonierar väl med dess själ. En ny gång har lagts på diagonalen fram till en grind i staketet. Och de har själva planterat stora rundlar av gammaldags vanliga växter som praktbetonika, praktlysing, smörbollar och nejlikrot – ett stilgrepp som passar väl in. Några nya äppelträd har också planterats. Det finns några gamla prydnadsaplar, men de är i mycket dåligt skick. Rotskott från gamla bondsyrener har hämtats från Arvån och nyplanterats nära vägen. 


Den gjutna dammen med fiskarna som fortfarande fungerar
foto&copyright Reginald Scholz

En gjuten damm i en stram geometrisk form finns också i trädgården. Den pryds av fiskar som sprutar vatten ur munnen. Jodå, systemet fungerar fortfarande! Nära dammen har en ny sittplats anlagts, ett upphöjt trädäck omgärdat av samma sorts staket som mot gatan. När kommunen ville bygga en gång- och cykelväg, fick man hjälp av länsantikvarien att få förslag till ett nytt staket som passar in i miljön. Lusthuset är en upplevelse i sig. Det sägs att det är från 1895 och består av toppen på Lyckseles gamla sjukstuga. Här inne huserar just nu Christers pappas gigantiska samling av skålar gjorda av vrilar. 

Ligustersyrenen, Syringa reticulata, blir som ett träd
foto&copyright Reginald Scholz

Ett riktigt roligt fynd gör vi i trädgården. Vid grinden står nämligen en ligustersyren i full blom. Ligustersyrenen, Syringa reticulata, får ett trädliknande format. Den blommar senare än andra syrener, vilket i Lycksele betyder början av augusti. Blomklasarna är gräddvita och luftigare än hos t.ex. bondsyrenen. Trots sin härdighet stöter man sällan på den i lappländska trädgårdar, vilket verkligen är synd på en utmärkt växt. 

Närbild på ligustersyrenens blommor
foto&copyright Reginald Scholz

När vi lämnar Nydala uppmärksammar vi också den enorma cembratallen vid utfarten. Den har frösått sig, så nu vimlar det av små cembratallsbarn lite överallt. Passar bra till Hattstugan, tycker jag. 

En av rundlarna med praktbetonika, Stachys macrantha.
I bakgrunden praktlysing.
foto&copyright Reginald Scholz

Växter i trädgården

Aklejor, Bergenia, Bergklint, Blåsippor, Blåvit stormhatt, Bondsyren, Cembratall, ”Finlands vita ros” (fylld pimpinellros), Gullstav, Gullviva, Hagtorn, Jättevallmo, Kanelros (enkel och fylld), Krollilja, Krokus, Krusbär, Ligustersyren, Liljekonvaljer, Lupiner, Nejlikrot, Olvon, Parkslide, Pioner, Plymspirea, Praktbetonika, Praktlysing, Prydnadsapel, Rosenspirea, Rosentry, Röda och svarta vinbär, Rödfibbla, Smörbollar, Strutbräken, Tibast, Toppklocka, Veronika, Vitbrokig kirskål, Vitsippor, Älggräs, Ölandstok

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Sankta Tomata

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren