6. Spår efter trädgårdar i Lycksele (ur koroveboken)

Det finns alltså många trådar att nysta i för den som går på jakt efter gamla träd­gårdar i Lycksele. Och det visar sig snabbt att Lycksele ruvar på många okända trädgårds­skatter och stolta anor. När vi som inledning till projektet bjöd in allmänheten till en träff för att tala om minnen från odling förr i tiden, dröjde det inte länge förrän minnena spirade. Kända odlare från svunna tider trädde fram, liksom hågkomster från barn­domens ogräs­rensning och rovgallring, och tips om gamla trädgårdar vällde fram. 


SVT Västerbotten följde med när Mariana inventerade en okänd ros i en trädgård i Lycksele
foto&copyright Reginald Scholz


Inom projektet besöktes ett antal utvalda trädgårdar i Lycksele för att se vad som återstår idag av utformningen samt inventera vilka växter som finns kvar och som har gamla anor, samt eventuella nytillskott. Vi vandrade runt, ofta i sällskap med nuvarande ägare, noterade de växter vi fann och fotograferade. Till inventeringarna har också hört att leta gamla bilder och ytterligare information om trädgårdens historia i olika arkiv. 

Det är om dessa kvardröjande trädgårdsminnen denna skrift ska handla. Den gör emellertid inga anspråk på att vara en uttömmande beskrivning av Lyckseles gamla trädgårdar, vi insåg tämligen snabbt att vi bara har gläntat på locket till skattkistan. Det finns många fler historier att berätta, odlare att möta och träd­gårdar kvar att upptäcka. Vår förhoppning är att vi har bidra­git till att en del av lappmarkens dolda trädgårdshistoria har uppenbarats. 

Och fortsättning lär följa, för precis som resten av världen upplever även lapp­marken en trädgårdsboom, som innefattar såväl trädgårdarnas estetiska utformning och design, som deras sociala funktion och källa till att tillfredsställa vår längtan efter oförfalskad, närproducerad och ekologisk mat. Med detta vaknar också en genuin nyfikenhet på att utforska och upptäcka hur den lokala trädgårdskonsten har tagit sig uttryck genom tiderna. 

Följ nu med oss på en vandring bland några av Lyckseles dolda horti­kulturella smultronställen! Vi börjar med att lyssna på några minnen från förr, sedan följer några personliga betraktelser över mötet med dessa träd­gårdar som, förutom en del rena fakta om växtfynden, främst vill förmedla de känslor och tankar som trädgårdarna har väckt hos oss som besökte dem och bidra till en ökad nyfikenhet över det gröna kulturarvet i Lycksele och Lappland. 

Välkommen till Elfsvik, Holmen, Nydala, Norrlunda och kyrkogården – nu öppnas grinden! 

Karta över Lycksele med de inventerade trädgårdarna


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Sankta Tomata

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren