'Juktån' – en rostuffing från Lycksamyren!

Medan Carl von Linné fick nog och vände när han kom till Lycksamyren, så faller det sig sannerligen inte för denna hitteros att som Linné bittert beklaga sig över klimatet. Ty detta är minsann en tuff ros med stål i taggarna!


Vår trädgårdskompis Gulli hade tagit med sig rosen från sitt föräldrahem i Juktån, vid Lycksamyran nära Gunnarn. Där växte den redan på 1940-talet, och hon minns hur de som barn åt nypon och fick kli i halsen. Nu hade den bildat ett rejält snår även hemma hos henne i Åskilje, och buskaget visade sig senare faktiskt innehålla flera olika rosvarianter.

En av dessa bedömde vi så avvikande att vi skickade in den till POM, och det visade sig minsann också vara en unik, egen sort. Troligen är den en spontan korsning som uppstått lokalt mellan vresros, Rosa rugosa, eller någon sort i Rugosa-gruppen och kanelrosen, Rosa majalis, en artkombination som är vanligt förekommande hos fynden under rosinventeringen i lappmarken. I DNA-undersökningen uppvisar den släktskap med bl.a. 'Ammarnäs'. Den är dock lätt att skilja från andra sorter pga blommans utseende och färg. Namnvalet för den här nya sorten blev självklart 'Juktån'.

Den bildar en upprätt, tätt taggig buske som med tiden bildar ett buskage. Bladen är något läderartade men mer ljusgröna och tunnare än hos vresrosen. Blommorna är rosa-ljusrosa med vit bas, doften medelstark och kryddig. Här i lappmarken börjar den blomma efter midsommar. Den får gott om kala, runda nypon.


En annan variant ur snåret skickades inte in till POM men planterades på vår gård, där den raskt och villigt förökar sig med rotskott. Den kännetecknas av fantastiska höstfärger i vinrött, mahogny och bronsgult samt mängder med runda, vinröda nypon. Så hos oss får den nu heta ”Gulli den andra”.


Det var så fantastiskt roligt att kunna ringa till Gulli och berätta om resultatet. Till sommaren får hon nog ut och gräva upp fler rotskott av 'Juktån'... 

Läs mer om 'Juktån' och de andra hitterosorna i den här boken: https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/publikationer/bocker/rosarvet-i-nationella-genbanken/

#rosarvet #rosarvetinorr #rosinventeringen #rosuppropet #pom #landskapsrosor #juktån #lycksamyren #carlvonlinne #åskilje

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Sankta Tomata

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren