'Karlsgård' - både en unik ros och ett äpple!

Inte nog med att det finns ett hundraårigt unikt äppelträd *, alm, ask, lönn och oxel i lappländska Karlsgård - här fann vi dessutom en unik ros!


Det vackra gamla timmerhuset ligger högt beläget i Karlsgård
, nära Husbondliden strax norr om Lycksele i södra Lappland. Här bodde Hedvig med sin man Gustav. Hedvig kom från Sandhult utanför Borås och hade med sig ett stort odlingsintresse, och idag växer många för växtzon 7 ovanliga träd och buskar i trädgården. Svärdottern Inga Irdalen hörde av sig till oss och berättade om detta, så i augusti 2007 besökte vi trädgården för första gången.


Rosen växer i stora buskage under de höga träden. Blommorna är enkla, stora och lätt skålformade, färgen är lysande rosaröd med karminröda-purpurvioletta inslag. Ovanligt nog för att vara en vresroshybrid får den inte särskilt många nypon. Troligen är den en spontan korsning mellan vresros, Rosa rugosa, eller någon sort i Rugosa-gruppen och kanelrosen, Rosa majalis, en artkombination som varit vanligt förekommande hos fynden under rosinventeringen i lappmarken. Denna ros har inte hittats någon annanstans, och POM har gett den namnet 'Karlsgård'.

Inga tilldelades POM:s Guldärta 2010 för sin insats att bevara det gröna kulturarvet på Karlsgård. Och nu bevaras både äppelsorten och rosen i den nationella genbanken. Liksom på Karlsgård förstås!



* Läs historien om Hedvigs äpple som såddes ur en kärna, blev ett träd som nyligen fyllde hundra år:
https://tradgardsambassadoren.blogspot.com/2020/05/appelmirakel-i-lappland.html 

#rosarvet #rosarvetinorr #rosinventeringen #rosuppropet #pom #landskapsrosor #karlsgård #husbondliden #guldärta #äpple

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Sankta Tomata

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren