Rosen 'Örträsk' - en unik kulturarvsros för tuffa lägen!

Rosen från Örträsk var inte helt okänd när den lämnades in till Rosuppropet, men ny forskning visar nu att den verkligen är en unik, egen sort. Som sådan tar den stolt plats i den svenska genbanken för rosor och blir dessutom landskapsros!

Tittut, sa 'Örträsk' och hälsade på oss över planket!
foto&copyright Reginald Scholz

Text och bilder tillhör denna blogg! Dela gärna artikeln, men sno inte våra bilder!

Örträskrosen växte ursprungligen i Viktor Örtelius trädgård i Örträsk, och ibland kan man därför också se rosen benämnas som ”Örteliusrosen”(*). Han var en mångsidig man: skräddare, post­mästare, apoteksombud och trädgårds­älskare. Han dog 1957, och hans hus och trädgård finns inte kvar idag utan jämnades med marken för ett vägbygge.

Men långt innan dess hade bybon och träd­gårdsentusiasten Irma Öhrmans observanta ögon hittat den speciella rosen, och räddat den till sin egen trädgård. Irma skötte om kyrko­gårds­planteringarna och "De tröttas park" i Örträsk (en plantering vid Posten där byborna kunde vila sig efter den mödosamma shoppingen!) och hon såg till att rosen spreds till fler trädgårdar i byn
där tre landskap möter varandra (Lappland, Västerbotten och Ångermanland). 

Tack vare Irma blev också Örträskrosen under­sökt av SLU på 1990-talet, den planterades i Arboretum Norr i Baggböle utanför Umeå och förökningsmaterial lämnades till Hansskogs plantskola i Umeå, varifrån rosen fick stor spridning i Umetrakten och Västerbotten. Således är det verkligen på sin plats att denna friska, härdiga, doftande, anspråkslösa och lättodlade ros har utsetts till landskapsros för Västerbotten.

I Irmas egen trädgård, som nu sköts av dottern Charlotta, växer många exemplar av Örträskrosen tillsammans med en mängd andra rosor, varav många inte är så vanliga i vår växtzon.

Närbild av blomman på 'Örträsk'
foto&copyright Reginald Scholz

Beskrivning
Rosa ’Örträsk’ (Rugosa-Gruppen), är en kraftigt växande buskros med vresrosdrag i taggar och bladverk, medan rödaktiga grenar samt klotaggar under bladfästena skvallrar om inblandning av kanelros, Rosa majalis. Möjligen kan vresrossorten 'Hansa' vara en av föräldrarna.


Växtsättet är kraftigt, tätt och brett med upprätta eller svagt bågböjda grenar. Den blir 2-2,5 meter hög och lika bred. Den skjuter rikligt med rotskott. Tätt taggig, med både borst-, nål- och raka taggar. Bladen liknar vresrosens, men är ljusare gröna, tunnare och inte lika läderartade. Bladverket får vackra höstfärger.

Blommorna är medel­stora, fyllda och grunt skålformade. Färgen är rosa till mörkt rosa och bleknar något. De sitter ensamma eller i fåblommiga klasar. Doften är medelstark och frisk. Blomningen inleds efter midsommar, och efter huvudfloret fortsätter busken att blomma med enstaka blommor ända fram till frosten. Den får talrika orangeröda nypon, stora och klotrunda eller plattrunda, som är helt suveräna till nyponsoppa. 

Få tag på rosen?  

'Örträsk' finns att köpa i en del (ännu alldeles för få) plantskolor. Hansskogs plantskola i Umeå har den i sitt sortiment sedan 1990-talet: https://www.hansskogsplantskola.se/
Den finns även i webbshoppen hos Flora Linnea (här kan det dock tänkas att rosen är okulerad, inte rotäkta): https://floralinnea.se/ortrask.html

Men känner du någon som har en 'Örträsk' i sin trädgård - be att få några rotskott! Det absolut bästa sättet att sprida kulturarvsrosor är ju genom att dela med sig av blomsterfröjden till andra. 

#rosarvet #landskapsros #örträsk #västerbotten #rosarugosa #pom #hansskogsplantskola


(*) sådana latiniserade namn är dock inte godkända sortnamn på växter enligt den nomenklatur som gäller för namngivning - det korrekta namnet är därför 'Örträsk'. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Sankta Tomata

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren