2 vanligaste rosorna i Svealand = 2 ovanliga i Lappland

Medan rosinventeringen och Kom-och-Visa-dagarna i Svealand och Götaland formligen översvämmades av 2 sorters rosor, hörde samma 2 rosor till undantagen i Norrlandslänen. I södern visade sig var och varannan ros vara antingen 'Agatha' eller den som hittills felaktigt gått under namnet ”Minette”. Båda är typiska ”mormorsrosor”, mycket älskade, ärvda vidare till nya generationer och därmed spridda överallt. Ja, utom längst i norr då. Vilket är lite dumt, för utifrån de fynd som ändå gjordes här kan vi konstatera att båda två funkar ganska hyfsat även i zon 6-7, och alltså borde planteras på fler ställen även långt upp i norr.

Minette som blev 'Belle Cathérine'

Få rosor har haft och givits så många fel namn som Minette. Den har kallats ”svearnas ros” med ett inbillat nordiskt ursprung – det var fel. Minette var inte heller rätt. Den har också förts till fel rosgrupp – den är inte en Alba-ros, utan genom DNA-profilen kan den nu föras till Damascena-gruppen.

Efter en lååååång detektivjakt i arkiv, provodling och DNA-undersökning är detta rosenmysterium nu uppklarat! I själva verket har rosen faktiskt ett amerikanskt ursprung från början av 1800-talet, och hette där 'Banshee'. Efter diverse utredningar har det äldsta etablerade namnet blivit det som ska användas av oss, dvs 'Belle Cathérine' – det var under det namnet som den först kom i svensk handel 1918, men genom de berättelser som kommit in genom POM vet man att rosen har odlats i Sverige sedan 1830-40-talen.

'Belle Cathérine' har några typiska drag som gör den lätt igenkänd. Den tål inte regn – då klibbar knopparna ihop, ruttnar och hänger som blöta disktrasor vilket gör att hon inte är så himla ”Belle” längre... Blombotten har en karaktäristisk form, ser ut som ett ekollon, och rosen har tunna blad med ett runt uddblad. Sin känslighet för regn till trots – 'Belle Cathérine' är så älskad och spridd. Nu har hon blivit utsedd till Dalarnas landskapsros – grattis!

'Agatha'

Den andra vanligaste rosen är 'Agatha', en sort med blandat ursprung som förs till Francofurtana-Gruppen. Ett vackert exemplar växte i Örträsk, där den skådade ut över sjö och landskap.


Blommorna har ett lite slafsigt, rufsigt utseende, men doften är ljuvlig och hon har ett fint bladverk. Bladen är mjuka och lena, och ger intrycket av ett plisserat (rynkat) tyg. 

 

'Agatha' har utsetts till Hälsinglands landskapsros. Vi fann ett fint buskage av 'Agatha' i Storuman, där Siv Johansson (RIP) hade planterat den utanför sitt vackra timrade dalahus. 

 

#rosarvet #rosarvetinorr #rosinventeringen #rosuppropet #pom #landskapsrosor #minette #bellecatherine #agatha

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren

Krönika - Sankta Tomata