'Allan Carlssons Gula' – det unika undantaget från undantagen i norr!

Gula rosor med äldre odlingshistoria hörde till undantagen i vår rosinventering här i nordligaste norr, trots att dessa gulrosor i Foetida-gruppen egentligen är härdiga i zon 6-7. Bara ett fåtal fynd av redan kända gamla sorter som 'Harison's Yellow' (kallas även Yellow Rose of Texas) och 'Williams' Double Yellow' registrerades.


Men så var det då det där unika undantaget från undantagen - den gula ros som nu officiellt heter 'Allan Carlssons Gula'. Namnet har den fått efter den kände trädgårdskonsulenten som skrev standardverket Trädgård i norr, som länge var den enda bok om odling i Norrland som funnits tillgänglig, som utkom i många upplagor och än idag står i mångas norrländska odlares bokhyllor.

Jämfört med 'Harison's Yellow' med sina fyllda bollformade blommor och blombotten med glandelhår, så har 'Allan Carlssons Gula' färre kronblad, blomman är öppnare och mer skålformad eller flat, och knopparna är kala. På 'Williams' Double Yellow' bildar de innersta pistillerna en grönaktig kon, och på 'Persiana' är färgen varmt guldgul, ibland med röda strimmor. Vi roade oss ofta med ett litet test på gula rosor - om det finns glandelhår (doftkörtlar) på blombotten och man gnider på dem, så doftar fingrarna sedan - Zingo! 

På försöksstationen i Öjebyn fanns dock ett helt buskage av den unike Allan att studera i detalj, det var också där rosen givits sitt namn. Och i POM:s nyutkomna bok Rosarvet i nationella genbanken finns ett antal fyndplatser i ett band från ångermanlandskusten till jämtlandsfjällen. Helt självklart alltså att 'Allan Carlssons Gula' har blivit landskapsros för Ångermanland – och förhoppningsvis blir nu fler odlare i norr sugna på gula rosor som doftar Zingo! 

 

#rosarvet #rosarvetinorr #rosinventeringen #rosuppropet #pom #landskapsrosor #ångermanland #allancarlssonsgula #foetida #harisonsyellow

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren

Krönika - Sankta Tomata