'Hansa' – välkänd, vacker och väldoftande rosentuffing!

Sorten 'Hansa' är inte okänd, tvärtom en välkänd och mycket odlad ros, framför allt i höga odlingszoner, men också i andra tuffa miljöer som asfaltsdjungler. Inte så konstigt, för det är en ros som har många kvaliteter: härdig och kraftigväxande med stora, tätt fyllda purpurröda och väldoftande blommor, den är frisk och har ett vackert mörkgrönt bladverk. Alltså en superros för zon 6-8!


Tack vare dess ursprung i rugosa-gruppen hör den till det fåtal härdiga rosor som inte är engångsblommande, utan blommar kontinuerligt ända fram till frosten. Jämfört med andra, liknande sorter utvecklar 'Hansa' inte så många nypon. De starkt, kryddigt doftande blommorna är utmärkta till rosensaft, rosenlikör och att torka till te.

Exemplaret i genbanken kommer från Avaträsk utanför Dorotea i södra Lappland. Där har den växt vid föräldrahemmet hos Ann-Gerd Musall. Hennes föräldrar hämtade rosen 1947 när de var ute på en cykelsemester till Hörnefors. En nätt liten cykeltur på 24 mil - enkel väg.

Vi stötte på 'Hansa' flera gånger under våra rosinventeringar. Det gläder oss kolossalt att ett av dessa fynd nu ingår i bevarandet i genbanken, liksom att 'Hansa' utsetts till landskapsros för Jämtland. I vårt tycke bör det inte finnas en enda trädgård i fjällkedjan utan en 'Hansa'-ros.

Hetsjakten på arten vresros har hos många odlare tyvärr orsakat en obefogad tveksamhet att plantera även sorter och hybrider ur rugosa-gruppen i trädgårdarna. Därför är det så viktigt att påpeka att 'Hansa' är en hybrid som INTE berörs av några förbud. Så sätt en 'Hansa' i din trädgård i sommar! 

#rosarvet #rosarvetinorr #rosinventeringen #rosuppropet #pom #hansa #rosarugosa

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Sankta Tomata

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren