Klätterkanelrosen i Lycksele!

Den fyllda formen av kanelrosen (Rosa majalis) ser lite ut som en rufsig nejlika (fast nejlikros är det etablerade svenska namnet på en helt annan ros, nämligen F.J. Grootendorst i rugosa-gruppen). Kronbladen är fransiga, och doften medelstark och kryddig. Hos vissa former är ett gulgrön litet öga synligt i mitten av blomman. Nypon bildas mycket sällan på den fyllda formen. I övriga karaktärer är den fyllda formen helt lik den vanliga vilda arten, och den är precis lika förnöjsam och lättodlad i tufft klimat.

Via rosinventeringarna har flera olika kloner hittats, såväl låg- som högväxande, med mer eller mindre tätt packade kronblad. De går hittills oftast gått under de allmänna beteckningarna 'Plena' eller 'Foecundissima', men POM:s undersökningar har kunnat särskilja flera unika sorter som nu fått egna namn. I handeln har sedan tidigare sorten 'Lövhult' lanserats, som är en av hitterosorna som ingår i plantskolornas satsning på Grönt Kulturarv.

Sorten som kallas 'Tornedal' har förstås blivit utsedd till Norrbottens landskapsros. Den har en välvd, stjärnlik form på blomman, som sitter ensam på blomskottet, och den saknar klotaggarna under bladfästena.

I en trädgård som vi inventerade i Lycksele hade damen i huset omskolat sin fyllda kanelros, och helt enkelt bundit upp den mot husväggen och gjort en klätterkanelros! En jättesmart idé när utbudet av härdiga klätterrosor inte är stort i en tuff odlingszon.

#rosarvet #rosarvetinorr #rosinventeringen #rosuppropet #pom #landskapsrosor

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren

Krönika - Sankta Tomata