Söta pimpinellrosen var jämtländsk!

Söt som en marsipanros var den, rosen på Timmervägen i Lycksele. Vi hade kallats dit för ett hemma-hos-ros-besök av den nuvarande husägaren Maud för att titta på en gammal okänd ros som växte på flera ställen på tomten.


Vi kunde avgöra att det inte rörde sig om någon av de vanliga rosa pimpinellrosorna. 'Poppius' har mycket skarpare ceriserosa färg, och 'Husmoder' har mycket mindre blommor. Därmed var saken avgjord – den här rosen måste beskrivas noga och rotskott skickas in till POM!

Här bodde tidigare Alice Lundberg, som var mycket trädgårdsintresserad. Tillsammans med maken Helge och brodern med fru gjorde hon i slutet av 1940-talet en resa till föräldrahemmet i jämtländska Nyby öster om Lit. Med hem följde denna ros. På tomten finns flera andra intressanta växter, bl.a. en rosa syren med trädgrova stammar.

Nu har POM:s undersökningar visat att det är en egen, unik sort, med 'Poppius' som den ena föräldern. Vårt arbetsnamn ”Timmervägsrosen” har ersatts av 'Jämtlands Nyby' från ursprungsväxtplatsen.


Rosen blir 1,5-2 meter hög. Blommorna är ljust rosa, bleknar mot vitt och har en fin citrusdoft. Härdigheten är utmärkt, zon 8, så detta är en mycket lämplig ros för fjällträdgårdar. Men den gör sig förstås också fint mot en spetsgardin i fönstret, som på Timmervägen.


#rosarvet #rosarvetinorr #rosinventeringen #rosuppropet #pom #jämtlandsnyby

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Sankta Tomata

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren