Två rosmysterier från Norrfjärden är nu uppklarade!

På Kom-och-Visa-dagen i Luleå 2008 (rosornas Antikrunda) kom Evy från Norrfjärden med kvistar av sina tre okända rosor, för att kanske äntligen få ett namn på dem. En kunde vi identifiera direkt, det var den vitblommande jungfrurosen 'Alba Suaveolens', vilket gjorde Evy glad. Men de två andra var knepigare - vilket gjorde oss jätteglada. Okända rosor = superspännande! Någon sorts gallicarosor, men sorten? Vi gjorde ett hemma-hos-ros-besök, och rotskott skickades in till POM. Nu är mysterierna lösta och rosorna har identifierats!


Evys rosor kom ursprungligen från Skuremåla i Blekinge. Den ljusare rosa rosen visade sig vara en känd sort från Frankrike, 'Gloire de France', som introducerades 1828 och som några årtionden senare även återfanns i svenska plantskolor. Gallica-rosorna var då omåttligt populära och det salufördes över 2.000 sorter på den tiden. De försvann ur handeln - men växte kvar i trädgårdar, utan sina namn.

Blommorna hos 'Gloire de France' är tätt fyllda, ljuvt rosa som bleknar till vitt i ytterkanten, foderbladen är flikiga med glandler (doftkörtlar), bladen friskt gröna och sågtandade. Busken växer tätt och upprätt, och blir tämligen lågväxande (ca 1 m i högre zon).


Evys andra ros har tätt fyllda, mörkrödrosa, bakåtvälvda nästan bollformade blommor med inslag av violett. Blombotten är urnformad, bladverket matt mörkgrönt. Just denna ros kom in från många håll i landet, mest troligt är det en fransk sort som funnits i handeln sedan 1860-talet men där det urspungliga namnet gått förlorat. Den har nu fått namnet 'Pustebacken' efter en av de gamla fyndplatserna.


'Gloire de France' utsågs av Svenska Rosensällskapet till landskapsros för Dalsland, medan 'Pustebacken' blev Blekinges landskapsros.

#rosarvet #rosarvetinorr #rosinventeringen #rosuppropet #pom #landskapsros #gloiredefrance #pustebacken #norrfjärden

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Sankta Tomata

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren