'Anna-Sofia' – en frostkänslig teros hittad i fjällvärlden!

Bland alla märkliga och oväntade fynd som vi gjorde under rosinventeringen i lappmarken, så var nog 'Anna-Sofia' den allra häftigaste rosenrariteten!


Denna ros lämnades in till Rosuppropet 2006 av den välkände trädgårdsamatören Bo G Önell i Skarvsjöby, Storuman. Fyrtio år tidigare hade han fått ett skott av denna mycket speciella ros, som han vårdat ömt sedan dess men aldrig haft ett sortnamn på. Han upptäckte snabbt att rosen inte går att odla på friland, utan endast kan användas som krukväxt med frostfri vinterförvaring. Om sommaren kan den dock få vara utomhus, även här i zon halv 8.

Bo G Önell överlämnar rosen
'Anna-Sofia' till oss och POM


Rosen kom ursprungligen från Anna-Sofia Vestman som bodde på gården Nymyrliden nära Skarvsjöby, mitt ute i den lappländska fjällvärlden och inte många stenkast från närmaste fjäll. Men hur rosen hittat vägen dit är en sann gåta. Var det kanske någon besökare som hade med sig rosen som present till Anna-Sofia på en högtidsdag? Var det kanske en rotad snittros? Ingen vet, men det är ett kittlande mysterium. Anna-Sofia själv dog 1932 och det var genom hennes dotter Vera som Bosse fick rosen i slutet av 60-talet. Sedan dess har han bevarat rosen, rotat sticklingar och spridit den vidare.


Den märkliga rosen visade sig vare en okänd sort av den kinesiska terosen, Rosa odorata. Terosorna var populära som snittrosor i början av 1900-talet, men konkurrerades sedan ut av andra sorter och härdigare hybrider. Terosor är näringskrävande och får lätt mjöldagg. Grenarna är sirliga, och växtsättet vekt. De skirt rosa och ljuvt doftande blommorna nickar elegant. Det är en förtjusande ros som verkligen vet att föra sig med behag.

'Anna-Sofia' som snittros i vas

Att lyckas hålla en ros vid liv som krukros i mer än 80 år är en fantastisk bedrift. Bo G Önell tilldelades utmärkelsen Guldärtan 2008 för att han räddat denna ros till eftervärlden. Men Bosse är dessutom den som uppmärksammat och tagit tillvara en annan unik och värdefull ros, en Rosa glauca-hybrid som nu fått namnet 'Skarvsjö' och har utsetts till Lapplands landskapsros! Mer om 'Skarvsjö' kommer i ett separat inlägg.

Bo G Önell med rosen 'Anna-Sofia' i famnen tilldelas Guldärtan
av Malin Karlsson från Länsstyrelsen i Västerbotten,
t.h. rosexperten Lars-Åke Gustavsson.


'Anna-Sofia' utsågs 2009 till Årets POM-ros. Den utgör ett utmärkt exempel på de unika rariteter som påträffats under den nationella inventeringen av vårt lands kulturrosor.

#rosarvet #rosarvetinorr #rosinventeringen #rosuppropet #pom #landskapsrosor #teros #rosaodorata #annasofia #storuman

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren

Krönika - Sankta Tomata