Verandasamtal

På The Good Life Farm i Maine höll paret Scott och Helen Nearing regelbundna samtalskvällar i sitt bibliotek för att utbyta filosofiska tankar kring hur man kan gestalta och leva ett gott liv.


Länge hade vi funderat på att i liknande anda bjuda in några intresserade till ett verandasamtal hos oss - igår blev det av! Och perfekt tajmat blev det sommarväder och faktiskt möjligt att just sitta på verandan till vår "lekstuga", äta gott och samtala. Eftermiddagen gick över i sen kväll innan pratet tog slut. Och några av gästerna hade en lång resa hemåt. 

Vi hade bestämt oss för att det här samtalet skulle handla om livsmatematik. Om egna och lånade pengar, om kostnader för att jobba eller leva, om tidsekonomi och potatisekonomi, om hushållning och resurser.

Och alla hade förberett sig väl genom att läsa inledningen av klassikern Walden av Henry David Thoreau (finns på engelska på nätet, på svenska som pocket). I inledande kapitel beskriver han kostnaderna för sitt nybyggarliv när han bygger sig en stuga vid en skogstjärn.

Det blev en fin premiär för samtal på verandan. Kanske gör vi om det, för en sak är säker - bland oss som gör radikala livsval och vill leva mera självhushållande och hållbart råder ingen brist på samtalämnen...

PS
Vill du läsa om Scott och Helen Nearing så har jag skrivit om dem i boken Inte bara trädgård, kap 48. Den texten finns också i ett tidigare inlägg på bloggen, du hittar det här: https://tradgardsambassadoren.blogspot.com/2019/05/att-odla-det-goda-livet.html

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Sankta Tomata

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren