Rosen 'Ammarnäs' – nya rön om det unika rosfyndet i fjällen!

Nu är det bekräftat - hitterosen från Ammarnäs är verkligen en unik och helt egen sort! När POM, Programmet för odlad mångfald, nu i bokform har presenterat de definitiva resultaten från rosinventeringarna som gjordes 2004-2010, så är en av alla unika rosor just 'Ammarnäs', och som sådan har den valts ut att ingå i den svenska genbanken för rosor. Vilken lycka!


Det första fyndet av Ammarnäsrosen
gjorde vi i Blomster-Lottas trädgård. Ett annat fynd av rosen gjorde vi senare
vid en annan gård i fjällbyn. Rosens ursprung är okänt, men förmodligen är det en unik korsning som uppstått spontant i Ammarnäs, och som av Blomster-Lotta och andra odlingsintresserade bybor har uppmärksammats och tillvaratagits. Den har troligen odlats ända sedan 1930-1940-talet.

Utseendemässigt finns det flera typiska karaktärer att uppmärksamma. Bladen uppvisar drag av vresros, lite läderartade med nedsänkta nerver, men ljusare och tunnare än hos arten. Men det finns också de för kanelrosen typiska klotaggarna, som sitter parvis under bladfästena. Flera rosinventeringsfynd från Lappland visar att korsningar mellan vresros, Rosa rugosa, och kanelros, Rosa majalis, är vanliga i regionen.  

Det som emellertid är mest kännetecknande för 'Ammarnäs' är den starkt rosa blommans vackra klockform som den behåller hela blomningstiden. I skånskt klimat blir formen dock mer skålformad. Doften är medelstark, lite kryddig. Den blommar i mitten av juli i Ammarnäs. Nyponen är runda och kala, röda-mörkröda med långa foderblad. Bladen får vackra höstfärger. Busken är relativt lågväxande, ca 1-1,5 meter, och den får fina höstfärger.

Inventering pågår!

Ammarnäsrosen inventerades och lämnades in av oss till Programmet för odlad mångfald, POM. Den studerades in i minsta detalj under flera år i provodlingen på Frediksdal, Helsingborg. 

DNA-studier visade att den är en unik ros och har bekräftat att den, precis som vi först trodde, är en hybrid mellan vresros (antingen den rena arten eller en sort i Rugosa-Gruppen) och kanelros. Den är utvald att ingå i den svenska genbanken för rosor (nr 1323) och har nu officiellt givits namnet 'Ammarnäs' (Rugosa-gruppen).  

Vi är så himla lyckliga över detta besked! För 'Ammarnäs' är en ljuvligt vacker ros, som med sin spännande historia och uthållighetsförmåga i tufft klimat kommer att utgöra ett fint tillskott i rossortimentet för alla norrlandsodlare. Att den nu ingår i genbanken betryggar dess fortsatta existens.

Men 'Ammarnäs' är inte den enda av de lappländska hitterosorna som visade sig vara unik - i kommande blogginlägg kommer några andra sorter att presenteras!


* Ammarnäs ligger i Sorsele kommun i södra Lappland (Västerbottens län), och tillhör odlingszon 8+/fjällzon.


Läs en tidigare artikel om Ammarnäsrosen: 

https://tradgardsambassadoren.blogspot.com/2020/03/artikel-ammarnasrosen-ett-fjallfynd.html

Läs om och beställ boken om hela det svenska rosarvet: 

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/publikationer/bocker/rosarvet-i-nationella-genbanken/

 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Sankta Tomata

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren