Kanelrosfyndet från Krångfors

Kanelrosen kan man hitta vildväxande, ofta längs bäckar och skogsbryn. Men i norr har kanelrosen ofta lyfts in i trädgårdsrummet, kanske för att det var den enda ros som funnits att tillgå i tuffa odlingszoner som fjälltrakternas zon 8. 


Blomman kan variera i färgen, från blekt rosa till starkt rosa med en dragning åt violett, blomdoften är medelstark och lätt kryddig. Bladen är matta, långsmala och blågröna. Nyponen små, runda och röda. 


I kultur är kanelrosen känd sedan före 1600-talet, och den omnämns av Olof Rudbeck d.ä. Det vetenskapliga namnet är Rosa majalis. Ett tidigare, numera felanvänt, vetenskapligt namn var Rosa cinnamomea, vilket liksom det svenska namnet kanelros kommer sig av de kanelbruna grenarna. Ett annat kännetecken är de parvisa klotaggarna som sitter vid bladfästena.

Kanelrosen är extra intressant då den ibland korsat sig med vresros och därigenom frambringat många av de spännande hybrider som vi fann under rosinventeringen här i norr, som t.ex. 'Örträsk' (läs mer om den i ett separat inlägg här). 


Genbanksaccessionen (POM-nummer 296) är hämtad från Krångfors utanför Skellefteå. Där växte den i trädgården kring den gamla nedlagda järnvägsstationen. En gammal syren och enkla vita pimpinellrosor fanns också i trädgården när vi inventerade den.


#rosarvet #rosarvetinorr #rosinventeringen #rosuppropet #pom #landskapsrosor

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Krönika - Inte utan min Benjeshäck

Elegant gravutsmyckning - en tysk paradgren

Krönika - Sankta Tomata